Hakkında serbest bırakılma kararı çıkmasına rağmen Wikileaks'in kurucusu Julian Assange hala daha serbest kalabilmiş değil. İşte nedeni
Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange'la ilgili kefaletle serbest bırakılma kararı çıkmasına rağmen, İsveç tarafının kararı temyize götürmesi nedeniyle Assange serbest bırakılmadı. Assange'ın (39) İngiltere'deki yargı süreci geçen hafta İsveç'in Avrupa genelinde Wikileaks'in kurucusu hakkında tutuklama emri çıkartmasıyla başladı. Assange'ı iki kadına tecavüz etmekle suçlayan İsveç, iadesini talep ediyor.
İngiltere'nin başkenti Londra'da geçen hafta bir karakola giderek teslim olan Assange, aynı gün İngiliz Westminster Asliye Hukuk Mahkemesine çıkarıldı. Mahkeme yaklaşık bir saatlik duruşmanın ardından Assange'ın kefaletle serbest bırakılmasını reddetti. Yaklaşık bir haftadır Londra'daki Wandsworth Cezaevinde tutulan Assange, bugün de yeniden hakim karşısına çıktı. 1 buçuk saat süren duruşma için, 100'den fazla gazeteci ve protestocu mahkeme binasının önündeydi.
Duruşmada, Assange'ın 200 bin sterlininin mahkemede ödenmesi koşuluyla toplam 240 bin sterlin kefaletle şartlı tahliyesine karar verildi. Ancak İsveç tarafı, mahkemenin bu kararını temyize götüreceğini açıkladı. Londra'daki Yüksek Mahkeme'de en geç 48 saat içinde yapılması beklenen temyiz duruşmasına kadar, Assange cezaevinde tutulacak. Temyiz duruşmasında mahkemenin kararı bozulmazsa, Assange şartlı tahliye edilecek.
Bu arada, Assange'ın serbest kalması için 200 bin sterlinin İngiliz Westminster Asliye Hukuk Mahkemesine nakit olarak ödenmesi gerekecek. Assange'a yönelik suçlamaların Wikileaks'in yayımladığı belgelere ilgili olmadığı söylense de, Assange'ın avukatları ve destekçileri İsveç'in suçlamalarının "siyasi" olduğunu savunuyor.
-KEFALET KOŞULLARI VE 10 KEFİL-
Assange serbest kalması için toplam 240 bin sterlin ödemenin yanı sıra pasaportunu polise teslim edecek. Assange'ın şartlı tahliye koşulları arasında, mahkemeye tebliğ ettiği adreste bulunması, belli saatler arasında sokağa çıkmaması, polise her gün bildirimde bulunması ve ayak bileğine elektronik kelepçe takılması bulunuyor. Avustralya vatandaşı Assange'ın İsveç'e iadesi konusunun görüşüleceği dava sürecine ise 11 Ocak 2011'deki duruşmayla başlanması bekleniyor. Julian Assange, İsveç'e iadesini önlemek için mücadele edeceğini söylemişti.
Bugün
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder